Domaći hljeb


Hljeb od pšeničnog (70%) i raževog brašna (30%) bogat ugljikohidratima, proteinima, mineralima, vitaminima, vlaknima i lizinom. Domaći ražev hljeb posjeduje značajna nutritivna svojstva: sadrži ugljikohidrate, proteine, minerale (željezo, fosfor, kalcij), vitamine (skupine B i E). Bogat je vlaknima i lizinom. Osim minimalnih količina glutena, čisti organizam, djeluje okrepljujuće, sprječava bolesti crijeva i sklerozu, potiče cirkulaciju i usporava starenje krvnih žila. Dodatno ima nisku energetsku vrijednost 951,23 kJ/227,35 kcal.

Pravimo ga u dvije veličine: Domaći veliki hljeb od 800g. i Domaći mali hljeb od 450 g.

 

Sastav:

Pšenično brašno T500, T850, voda, raževo brašno, kiselo tijesto, kvasac, so, rogana (termički obrađena raž), glutensko brašno, sojino brašno, pekarski poboljšivači (E472e, E170, E481), enzimi (alfa amilaza, amiloglukozida, glukoza oksidaza, hemiceluloza, lipaza, maltogena amilaza), tvar za tretiranje brašna E300-vitamin C, Ca-propionat.

Nutritivne vrijednosti:

Bjelančevine. 7,21

Masti: 0,87

Ugljikohidrati: 47,67

Vlakna: 3,72

Minerali: 0,51

Energetska vrijednost: 227,35 kcal / 951,23 kJ